افراد بسیاری بنا به دلایل مختلف سرگرم کننده و اجتماعی رو به فضای آنلاین می آورند. اما فضا اینترنت برای یافتن اطلاعات و یادگیری چیزهای جدید نیز استفاده می شود. اگر طرز استفاده از یک نرم افزار جدید را بلد نیستید، احتمالا یک ویدئو آموزشی در مورد آن در یوتیوب، آپارات و غیره پیدا خواهید کرد. آیا شده بخواهید بدانید با سه ماده غذایی موجود در یخچال چه شامی می توانید برای خودتون درست کنید؟ برای پیدا کردن دستورالعمل ماده غذایی می توانید به شبکه اجتماعی پینترست مراجعه کنید.
اگر شما دانش و مهارت خاصی در هر حوزه ای از جمله آشپزی، روانشناسی یا هر موضوع دیگری دارید، نیاز افراد به این اطلاعات و دستورالعمل ها می تواند فرصت خوبی برای شما برای کسب درآمد باشد. افرادی زیادی وجود دارند که با ایجاد وبلاگ یا نوشتن کتاب، یا ایجاد دوره های آنلاین روشی برای فروش هر آنچه که می دانند انتخاب کرده اند. بر اساس تحقیقات صورت گرفته تا سال ۲۰۲۱ بیش از ۲۴۰ بیلیون دلار درآمد حاصل از یادگیری آنلاین انتظار می رود.
بسیاری از مردم فکر می کنند که دانش کافی برای تدریس و آموزش یک موضوع را ندارند. اما حقیقت این است که برای ایجاد و فروش دوره های آنلاین نیازی به تخصص و حرفه ای بودن نیست. شما تنها باید کمی بیشتر از حد معمول بدانید.
موضوعاتی که می توانید برای آموزش پوشش دهید بسیار وسیع است. می توانید هنر یا عکاسی، موسیقی، باغبانی، آشپزی، بازاریابی، تکنولوژی، زبان و بسیاری از موضوعات دیگر را برای آموزش انتخاب کنید. بسیاری از افراد توانستند با دوره های آنلاین آموزش گیتار، آموزش یک نرم افزار خاص، فتوشاپ، طراحی سایت یا حتی نحوه پخت یک نان درآمد چند میلیونی کسب کنند.
قبل از آنکه شروع به ایجاد و فروش دوره های آنلاین خود کنید بهتر است با برخی از مزایا و معایب آن آشنا شوید.
حتما بخوانید: استراتژی کسب و کار چیست؟ بهترین استراتژی کسب و کار
مزیت های ایجاد و فروش دوره های آنلاین
• استفاده آسان از پلت فرم های موجود، ایجاد دوره های آنلاین را راحت کرده است:
چندین پلت فرم جدید برای ایجاد دوره ها وجود دارند. این پلت فرم ها تنظیم، ایجاد و فروش دوره های آنلاین را در مقایسه با گذشته بسیار آسانتر کرده است. علاوه بر این، با توجه به پیشرفت مداوم تکنولوژی، استفاده از بسیاری از ابزارها و تجهیزاتی برای ایجاد یک دوره را آسان کرده است. همچنین نتایج حرفه ای و باکیفیتی ارائه می دهد.
• با ارائه و ایجاد دوره های آنلاین می توانید کسب و کار موجود خود را تکمیل کنید:
با ایجاد و فروش دوره های آنلاین می توانید درآمدی اضافی در کنار کسب و کار موجود خود داشته باشید. به عنوان مثال اگر یک وبلاگ نویس هستید می توانید دوره ای برای درک و یادگیری عمیق تر یک موضوع که مرتبط با محتوا وبلاگ شما است پیشنهاد دهید.
• کسب درآمد نامحدود با فروش مجدد و پیوسته همان دوره های آنلاین
ایجاد و فروش دوره های آنلاین می تواند جریانی از درآمد نامحدود برای شما داشته باشد. تنها کافی است دوره خود را یکبار ایجاد کنید و تا می توانید آن را بفروشید. علاوه بر این، از آنجا که دوره شما آنلاین است می توانید کاربرانی از سراسر نقاط جهان با هر منطقه زمانی داشته باشید.
• استفاده از دوره های آنلاین برای هدایت و تشویق مشتریان به سایر محصولات پیشنهادی
یکی از راه های خلاقانه، استفاده از دوره های آنلاین برای اهداف بازاریابی است. این دوره های آنلاین کاربران را ترغیب به استفاده از سایر خدمات سایت شما می کند. در ابتدا می توانید اطلاعات کم یا ابتدایی به کاربرانتان آموزش دهید. اگر آنها خواهان یادگیری بیشتر بودند می توانید استفاده از دوره های پولی خود را به آنها پیشنهاد دهید.
• فروش دوره های آنلاین دسترسی به تمامی کاربران در سراسر جهان را فراهم می کند.
معایب ایجاد و فروش دوره های آنلاین
• ایجاد دوره های آنلاین زمانبر است:
دوره های آنلاین معمولا از انواع مختلف محتوا از قبیل متن یا ویدئو تشکیل می شوند. از این رو ایجاد دوره های آنلاین فرایندی زمان بر است. کابران انتظار دارند بتوانند دوره ها را در فرمتهای مختلف ویدئویی یا صوتی که قابل اجرا در تلفن همراه یا لپ تاپ باشد ببیند.
• بسته به نوع پلت فرمی که برای ایجاد دوره های آنلاین انتخاب می کنید ممکن است محصول مورد نظر در وبسایت شما میزبانی نشود:
زمان طراحی دوره آنلاین خود باید یک سرویس آنلاین برای میزبانی محصول نهایی خود انتخاب کنید. می توانید دوره های آنلاین خود را در سایت شخصیتان بفروشید یا از سایر سرویس های میزبانی یا سایت های دیگر برای فروش دوره های آنلاین خود استفاده کنید. به عنوان مثال اگر آموزش هایی در زمینه طراحی سایت یا شبکه تهیه کرده اید می توانید آن را در سایت هایی از قبیل فرادرس یا توسینو یا سایت های مشابه برای فروش قرار دهید.
• فروش دوره های آنلاین در صورتی موفقیت آمیز خواهد بود که به درستی هدفتان را انتخاب کرده باشید و دوره های مشابه قبلا بفروش رفته باشند:
همانند بسیاری از روش های سرمایه گذاری دیگر، موفقیت شما بسته به نیازی است که کاربران به دوره های شما دارند. البته توانایی شما در جذب بازار هدف نیز عامل بسیار مهم دیگر است. از این رو اختصاص دادن زمان برای پیدا کردن کلمات کلیدی و متمرکز شدن بر روی ترندها و اینکه مردم چه تمایلاتی دارند و دوست دارند چه چیزهایی بخرند بسیار حائز اهمیت است.
• قیمت گذاری محصولات آنلاین کمی چالش بر انگیز است.
با توجه به ضرفیت های بالای فضای مجازی و اینترنت، افراد زیادی به سمت این فضا آمده و از مزیت های آن به نفع کسب و کار خود استفاده می کنند. با توجه به این موضوع و احتمال بالا بودن رقابت شما باید در بحث قیمت گذاری دقت داشته باشید. پیشنهاد ما به شما این است که ابتدا رقبای خود را پیدا کنید و قیمت گذاری آن ها را بررسی کنید. سپس با توجه به نوع دوره خود و زمان آماده شدن آن و محتوای آن و بر اساس بررسی قیمت دیگر رقبا یک قیمت مناسب برای دوره خود انتخاب کنید.
حتما بخوانید: استراتژی دیجیتال مارکتینگ چیست؟
نحوه ایجاد دوره های آنلاین
اگر قصد ایجاد و فروش دوره های آنلاین دارید بهتر است مراحل زیر را دنبال کنید:
۱- موضوع دوره خود را انتخاب کنید
لیستی از هر آنچه که بلدید تهیه کنید. یک بارش فکری انجام دهید و تمام گزینه ها را یادداشت کنید. در نظر داشته باشید که راحت ترین اقداماتی که شما می توانید انجام دهید شاید برای شخص دیگری بسیار سخت باشد پس موضوع دوره شما هر چیزی می تواند باشد. مثلا موضوعاتی باشد که که دوستان یا خانواده از شما کمک میگیرند و در مورد آن می پرسند. شاید موضوع دوره مهارتی مرتبط با شغلی که دارید باشد. اگر سرگرمی خاصی دارید می توانید آن را آموزش دهید. مثلا می توانید نقاشی با آبرنگ برای مبتدیان یا خیاطی یا هر چیزی دیگری باشد.
۲- تحقیقات بازاریابی انجام دهید
شما نمی توانید زمان زیادی برای تولید دوره های آنلاین صرف کنید و کسی آن را نخرد. قبل از ایجاد دوره های آنلاین باید از خودتان بپرسید که آیا کسی تمایل به یادگیری این دوره ها دارد؟ تحقیق کنید که بهترین خریداران این دوره ها چه کسانی هستند؟ آیا این افراد آمادگی یا تمایل به خرید این دوره ها دارند؟
۳- طرح دوره خود را مشخص کنید
اگر متوجه تمایل بازار برای خرید دوره های خود شدید در مرحله بعدی باید موضوعات و سر فصل های مطالب دوره خود را مشخص کنید. ویژگی اصلی یک دوره این است که محتوا آن باید عمیق باشد و تمام جنبه های مهم موضوع را پوشش دهد. یک دوره آنلاین با پست یک وبلاگ متفاوت است. پست های وبلاگ معمولا سطحی و ابتدایی هستند اما دوره ها باید عمیق و کامل باشند.
برای سازماندهی بهتر دوره بهتر است در مورد دروس و ماژول های آن خوب فکر کنید. منظور از ماژول، زیرمجموعه های اصلی موضوع و منظور از دروس جزئیات هر یک از موضوعات است. به عنوان مثال اگر قصد تولید دوره های آنلاین با موضوع کسب وکار خانگی دارید باید ماژولی در مورد پلن یا برنامه های کسب وکار داشته باشید. همچنین دروس ماژول شما باید شامل شناسایی بازار هدف باشد.
۴- مشخص کردن بهترین روش برای ارائه دروس
معمولا روش های مختلفی برای آموزش دوره های آنلاین انتظار می رود. به عنوان مثال می توان دوره های آنلاین را به صورت متنی، ویدئویی، اینفوگرافیک، صوتی و هر روش دیگری ارائه کرد. باید مشخص کنید که بهترین فرمت برای آموزش دوره چیست. در برخی شرایط، شاید مجبور باشید برای یک درس دو روش بکار گیرید. به عنوان مثال، اگر دوره ای در مورد نحوه استفاده از یک نرم افزار ارائه می دهید می توانید دستورالعمل های متنی و گام به گام و ویدئوهای آموزشی در مورد نحوه نصب و تنظیم نرم افزار تهیه کنید.
۵- ایجاد دروس
این مرحله زمانگیر ترین مرحله تولید دوره های آنلاین است. یک لوگو یا یک تم رنگی برای تمامی محتوا دروس خود انتخاب کنید. متن دروس خود را اصلاح و ویرایش کنید. ویدئوهای دوره خود را ببینید و مطمئن شوید که هیچ خطایی در آن وجود نداشته باشد.
۶- نحوه فروش دروس خود را مشخص کنید
برای کنترل بیشتر می توانید وبسایتی برای میزبانی و ارائه دروس دوره خود ایجاد کنید. سایت های عضویت و پلاگین های وردپرسی زیادی وجود دارند که می توانند به شما در ایجاد چنین سایتی برای ارائه و فروش دوره های آنلاین کمک کنند. برای سرعت عمل بیشتر و درگیری کمتر با مسائل فنی می توانید دوره های آنلاین خود را در سایت هایی که به فروش دوره های آنلاین می پردازند قرار دهید. مزیت استفاده از این روش این است که شما تنها باید دور خود را آپلود کنید و سایت ها فرایند فروش، پرداخت را مدیریت و بررسی می کنند. عیب این روش در این است که این سایت ها صاحب بازار و پلت فرم هستند. علاوه بر این، شما باید با ارائه دهندگان دیگر دوره رقابت کنید. به این معنی که مجبورید قیمت دوره خود را برای رقابت کاهش دهید.
۷- دوره های آنلاین خود را آپلود کنید
بعد از اینکه پلت فرم خود را انتخاب کردید می توانید دوره های خود را آپلود کنید. اگر پلت فرم مورد نظر به شما امکان سفارشی کردن دوره را می دهد می توانید لوگو یا تم رنگی به دوره خود اضافه کنید. این کار به شما در ایجاد برند منحصر به فردتان کمک می کند.
۸- برای دوره های آنلاین خود بازاریابی کنید
صرف نظر از نوع پلت فرمی که استفاده می کنید باید برای فروش دوره های انلاین خود تبلیغ کنید. حتی اگر در سایت های آموزشی دوره های آنلاین خود را برای فروش قرار می دهید باید بازاریابی خود را داشته باشید. ابتدا یک برنامه بازاریابی ایجاد کنید. این برنامه باید شامل این که بازار شما کیست، شما کجا می توانید بازارتان را پیدا کنید و اینکه شما چطور می توانید کابران را برای خرید دوره تان ترغیب کنید، باشد. برای بازاریابی دوره ها می توانید از شبکه های اجتماعی، تبلیغات کلیکلی یا همان PPC، تبلیغات فیس بوک و بازاریابی مقاله استفاده کنید. راه های رایگان و کم هزینه بسیاری برای بازاریابی وجود دارد.
۹- به روز نگه داشتن اطلاعات دوره
هر چند ماه یا بیشتر اطلاعات دوره را بررسی کنید. اطلاعات قدیمی کمکی به کاربران نمی کند و دید بدی دارد. حواستان به بررسی و اصلاع لینک های شکسته باشد.
۱۰- تکرار دوره
هیچ قانونی برای فروش آنلاین یک دوره وجود ندارد. اگر دوره های مرتبط دیگری وجود دارند که می توانید آموزش دهید می توانید آن دوره های را نیز ایجاد کنید. می توانید به کاربران خود بگویید تا از این دوره ها نیز استفاده کنند. به عنوان مثال اگر سعی در آموزش دوره های CSS , HTML دارید و بعد از یادگیری کاربران می تواند دوره سئو را نیز به آنها پیشنهاد دهید که پیش نیاز آن دوره HTML است.
سخن پایانی در مورد کسب درآمد با فروش دوره
اگر می توانید دوره های خوبی ایجاد و آموزش دهید و بازار هدفتان را بخوبی می شناسید، ایجاد و فروش دوره های آنلاین می تواند بسیار سودآور باشد. علاوه بر این، با استفاده از منابع مقرون به صرفه و بسیار آسان برای میزبانی دوره خود هیچ دلیلی برای منع خود به عنوان یک مربی آنلاین وجود ندارد. اگرچه ممکن است ایجاد دوره آنلاین آموزشی کمی زمانبر باشد با آپلود کردن آن می توانید یک منبع درآمد نامحدود و سودآور در کنارکسب وکار یا به عنوان کسب و کار خود داشته باشید.