برنامه دیجیتال مارکتینگ

نحوه نوشتن یک استراتژی بازاریابی برای پلن کسب و کار

زمان مطالعه: ۵ دقیقه

Marketing Strategy یا همان استراتژی بازاریابی مقوله ای بسیار مهم برای تمامی مشاغل است. استراتژی بازاریابی به کسب وکارها کمک می کند تا چطور بتوانند مشتریان جدید خود را پیدا کنند و محصولات یا خدماتشان را به آنها تبلیغ و معرفی و درنهایت به فروش بیشتر برسند. شما می توانید از استراتژی بازاریابی به عنوان ابزاری مستقل، بخشی از یک پلن بازاریابی یا بخشی از طرح کسب و کار استفاده کنید. در این مقاله قصد داریم به نحوه ایجاد یک استراتژی بازاریابی برای طرح کسب و کار یا همان Business Plan و همچنین مقایسه استراتژی بازاریابی و پلن بازاریابی متمرکز شویم.

استراتژی بازاریابی مرتبط با بیزینس پلن بر اساس تحلیل های بازار ایجاد می شود. به عبارتی استراتژی بازاریابی مشخص می کند که در کدام بخش ها کسب و کار شما متناسب با بازار هدف است. همچنین می توانید بر اساس آن چگونگی قیمت گذاری، تبلیغ و در نهایت فروش محصول یا خدمات خود را مشخص کنید. یک استراتژی بازاریابی می تواند به عنوان یک منبع اطلاعاتی مهم برای سرمایه گذاران بالقوه ای که در حال تحلیل کسب و کارتان هستند عمل کند.

اصل ۴P

اطلاعات مهم بخش استراتژی بازاریابی را می توان با استفاده از مفهوم ۴P بازاریابی تقسیم کرد.

Product یا محصول

اولین بخش مهم استراتژی بازاریابی محصول است. محصول اشاره به یک محصول فیزیکی یا خدماتی است که قصد ارائه آن را دارید. بخشی از قسمت های محصول که باید در این بخش گنجانده شوند عبارتند از:

  • نام برند
  • محصولات یا خدمات مرتبط
  • بسته بندی
  • کیفیت
  • ضمانتنامه

Promotion یا تبلیغات

این بخش جنبه های مختلف نحوه برنامه ریزی برای بازاریابی محصول یا خدمات را در بر می گیرد. مواردی که باید به آنها بپردازید عبارتند از:

  • تبلیغات
  • بودجه بازاریابی
  • استراتژی تبلیغاتی
  • تبلیغات و روابط عمومی
  • نیروی فروش
  • ارتقاء فروش

Price یا قیمت

این بخش به برنامه ریزی برای قیمت گذاری محصول یا خدماتتان می پردازد. برای قیمت گذاری محصول یا خدمات باید جنبه های زیر را در نظر بگیرید:

  • بسته بندی (اگر محصولات یا خدمات مرتبط دارید)
  • انعطاف پذیری قیمت گذاری
  • استراتژی قیمت گذاری
  • قیمت خرده فروشی
  • قیمت فصلی (در صورت وجود)
  • قیمت عمده فروشی

شاید برای شما جالب باشد: مراحل گام به گام نوشتن یک طرح کسب و کار یا Business Plan

Place یا مکان

مکان که به توزیع یا همان Distribution نیز شناخته می شود بخشی از استراتژی بازاریابی است که در مورد تحویل محصول یا خدمات شما به مشتری است. در این بخش جنبه های زیر باید پوشش داده شوند:

  • مراکز توزیع
  • کانال های توزیع
  • مدیریت موجودی
  • تدارکات
  • پردازش سفارش
  • حمل و نقل
  • انبارداری

۶ نکته برای نوشتن یک استراتژی بازاریابی

اگر می خواهید برای بیزینس پلن خود یک استراتژی بازاریابی موثر و تا حد ممکن مرتبط بنویسید بهتر است نکات زیر را به خاطر بسپارید.
۱- نشان دهید منحصر به فردید
اساس استراتژی بازاریابی شما باید پیشنهاد بینظیر فروشتان یا همان USP باشد. این پیشنهاد باید شامل جمله ای باشد که شما را از سایر رقبا در بازار هدف متمایز کند. ابتدا USP خود را ایجاد کنید. سپس پر اساس آن ۴P گفته شده در بالا مقاله را بسازید. موضوعی که باید در تمامی بخش های استراتژی بازاریابی شما مشترک باشد این است که کسب وکار شما چطور می تواند مشکلی را حل کند یا در مقایسه با رقبا پاسخگو بهتری به نیازهای مشتریان باشد.
۲- مشتریان خود را بشناسید
اطلاعات موجود در استراتژی بازاریابی شما باید شامل تمامی تحقیقاتی که در رابطه با تحلیل بازار انجام داده اید باشد. مطمئن شوید که شناخت کاملی از مشتریان ایده آل خود دارید و اینکه مشتریان بالقوه شما چه کسانی هستند. چه نیازهایی دارند و انتظارات آنها چیست. شناخت این موارد باعث می شود که استراتژی بازاریابی شما دقیق تر و قابل استفاده برای مخاطبان هدفتان باشد.
۳- انعطاف پذیر باشید
اگرچه اصل چهار پی (۴P) برای محصولات فیزیکی خیلی خوب جواب می دهد اما ممکن است برای خدمات و سرویس ها نیاز به بهبود داشته باشد. به عنوان مثال برای بخش مکان در خدمات و سرویس ممکن است به جای داشتن یک موقعیت فیزیکی از وبسایتتان استفاده کنید. وبسایت شما باید جزئی از بخش تبلیغات باشد همانند سایر شبکه های اجتماعی.
۴- تحقیقات خود را انجام دهید
بعد از مشخص کردن قیمت گذاریتان باید داده های زیادی برای بک آپ گرفتن از تصمیم های خود در اختیار داشته باشید. این داده ها شامل گزارش های صنعت، تبلیغات رقبا می باشند. وهمچنین باید شامل مقایسه هایی باشد که نشان دهنده تحقیقات انجام شده شما باشد. مثلا چگونه به این نتیجه رسیده اید که به درستی قیمت محصولات یا خدماتتان را تعیین کرده اید.
۵- از عناصر بصری استفاده کنید
استفاده از نمودارها، گراف ها و تصاویر برای نشان دادن حقایق جذب مخاطبان شما را آسانتر می کند. آیا قیمت گذاری شما در حد متوسط صنعت است؟ آیا می خواهید از فرایند توزیع چهار مرحله ای استفاده کنید؟ از المان های بصری برای سهولت کار استفاده کنید.
۶- حواستان به بودجه تان باشد
شما تحلیل مالی را به عنوان بخشی از طرح کسب و کارتان انجام خواهید داد اما حواستان به اعداد و ارقام تحلیل های مالی هنگام نوشتن استراتژی بازاریابیتان باشد. شاید فرایند بازاریابیتان به خودی خود خوب به نظر برسد اما اگر مرتبط با وضعیت مالیتان نباشد تحقق اهدافتان مشکل خواهد شد.

چرا به استراتژی بازاریابی و پلن بازاریابی احتیاج داریم؟


اگرچه استراتژی بازاریابی و پلن بازاریابی اغلب بجای هم استفاده می شوند اما مقوله ای کاملا جدا برای کسب وکارتان هستند. استراتژی بازاریابی شامل مواردی است که با تلاش های بازاریابی باید به آنها برسید و منعکس کننده اهداف کسب و کارتان می باشند. اما پلن بازاریابی نحوه رسیدن به آن اهداف بازاریابی است و اجرا عملی استراتژی بازاریابی شماست. استراتژی بازاریابی و پلن بازاریابی هر دو بسیار مهم هستند و در کنار هم کسب و کارتان را رشد می دهد.
اگر قبل از آنکه اهداف بازاریابیتان مشخص کنید برای نحوه رسیدن به اهداف بازاریابیتان تلاش کنید زمان و پولتان را هدر داده اید. بعد از آنکه فهمیدید که برای رسیدن به چه چیزی (استراتژی) باید تلاش کنید، بهتر می توانید در مورد نحوه رسیدن به این اهداف (پلن) تصمیم بگیرید.
به عنوان مثال، کسب و کاری را در نظر بگیرید که اپلیکیشن های ارتباطی ایجاد می کند و می خواهد درآمدش را افزایش دهد. شرکت تعیین می کند که نیاز به دسترسی به بخش جدیدی از بازار دارد. شرکت برای دسترسی موثر به مشتریان جدید که علاقمند به خرید باشند نیاز به استراتژی بازاریابی و پلن بازاریابی دارد.

هدفدسترسی به مشتریان جدید و متقاعد کردن آنها برای خرید اپلیکیشن A
استراتژی بازاریابی
به مشتریان قدیمی نشان دهید که استفاده از اپلیکیشن A در مقایسه با اپلیکیشن های رقبا برای ارتباط با خویشاوندان بسیار آسانتر است
پلن بازاریابی
استفاده از تبلیغات بازرگانی که نشان دهنده این باشد که استفاده از اپلیکیشن A برای پدر بزرگها و مادر بزرگها برای چت ویدئویی با نوه ها بسیار آسان است.
پیاده سازی و اجراچند سری تبلیغات بازرگانی ایجاد کنید و آنها را در بخش های مختلف برنامه های تلویزیونی که درصد بالایی از مخاطبان بالای ۵۵ سال دارند پخش کنید.

بدون داشتن استراتژی بازاریابی ممکن است شرکت انواع مختلف تبلیغات از قبیل تبلیغات چاپی یا رادیویی را انتخاب کند که نتوانند به طور موثر نحوه استفاده آسان اپلیکیشن A را در مقایسه با اپلیکیشن های شرکت های رقیب نشان دهد. یا ممکن است شرکت یک تبلیغ ویدئویی ایجاد کند ولی در فضایی آنلاین منتشرش کند و به شیوه موثر در دید مخاطبان میانسال قرار نگیرد. هر یک از این خطاها مانع دسترسی شرکت به اهدافش یعنی دسترسی به بخش جدیدی از بازار خواهد شد. با ایجاد استراتژی بازاریابی در ابتدا شرکت می تواند یک پلن بازاریابی برای دسترسی موثر و کارامد به مشتریان در قسمت جدیدی از بازار داشته باشد و آنها را برای استفاده از اپلیکیشن متقاعد کند.

شاید برای شما جالب باشد: چطور بدون داشتن تجربه و هیچ سرمایه ای کارآفرین شویم؟

استفاده از استراتژی بازاریابی و پلن بازاریابی

بعد از آنکه استراتژی بازاریابی خود را کامل کردید می توانید از آن برای ایجاد یک پلن بازاریابی دقیق استفاده کنید تا به اهداف خاص خود برسید. بعد از آنکه استراتژی بازاریابی خود را در پلن بازاریابی قرار می دهید در مورد تعیین مشتریان، دلایل ارتباط و نحوه تعامل با آنها دقیق باشید. هر چقدر در برنامه ریزی خود دقیق تر باشید اجرا و پیاده سازی آن موثرتر و ساده تر خواهد بود.

5/5 (1 Review)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *