توسعه دهندگان وب اغلب زمان قابل توجهی را صرف بهینه سازی سرعت صفحه برای بهبود تجربه کاربر میکنند. یک صفحه نتایج جستجو با پیوندهای سریع به نظر ایده آل است، اما میتواند صفحات کندتر و مرتبط تر را حذف کند. بنابراین آیا زمان بارگذاری یک صفحه میتواند بر سئو تأثیر بگذارد؟ آیا این استدلال هنوز درست است؟ در این مطلب میخواهیم به اثر سرعت سایت بر سئو از گذشته تا امروز را بررسی کنیم.
اگر هنوز وارد دنیای وب نشدید و کسب و کار خود را انلاین نکردهاید، برای مشاوره طراحی سایت و سئو با نیشاوب تماس بگیرید:
۰۹۹۰۹۱۵۵۰۱۵ – ۰۱۱۴۴۴۲۰۵۶۴
سرعت سایت چیست؟
سرعت صفحه مدت زمانی است که طول میکشد تا یک صفحه وب بارگذاری شود. سرعت بارگذاری یک صفحه توسط چندین عامل مختلف از جمله سرور سایت، اندازه فایل صفحه و فشرده سازی تصویر تعیین میشود.
بیشتر بخوانید: سئو کلاه سفید چیست؟
روند تاثیر سرعت سایت بر رتبه بندی از گذشته تا امروز
گوگل مدتهاست که سرعت وبسایت را عاملی در رتبهبندی موتورهای جستجو میداند و در آوریل ۲۰۱۰ اعلام کرد که الگوریتم آن شروع به ترکیب سرعت سایت هنگام تعیین رتبهبندی نتایج جستجو میکند.
گوگل در آن زمان بیان کرد:
مانند ما، کاربران ما نیز برای سرعت ارزش زیادی قائل هستند. به همین دلیل است که تصمیم گرفتهایم سرعت سایت را در رتبه بندی جستجوی خود در نظر بگیریم.
این تغییر اولیه در نتایج جستجوی دسکتاپ اعمال شد. تقریباً یک دهه دیگر طول کشید تا در جولای ۲۰۱۸، گوگل در نهایت سرعت صفحه را به یک فاکتور رتبهبندی برای نتایج جستجوی موبایل تبدیل کرد.
تیم جستجو اعلام کرد که سرعت در سال ۲۰۱۰ یک سیگنال رتبه بندی برای جستجوهای دسکتاپ خواهد بود و از این ماه (ژوئیه ۲۰۱۸)، سرعت صفحه یک عامل رتبه بندی برای جستجوهای موبایلی نیز خواهد بود.
اما برسیم به امروز:
در آوریل ۲۰۲۳، گوگل صفحه سیستمهای رتبه بندی مستند خود را به روز کرد و سیستم «تجربه صفح» را به عنوان یکی از سیستمهای رتبه بندی حذف کرد. اما «تجربه صفحه» صفحه خاص خود را در مستندات به دست آورد، و گوگل مراقب بود که توضیح دهد که الگوریتمها مستقیماً به سیگنالهای تجربه صفحه خوب پاداش میدهند.
با این حال، حذف «تجربه صفحه» از صفحه سیستم های رتبه بندی یک تغییر غیرمنتظره در جامعه سئو بود. سرعت صفحه بخشی از تجربه صفحه است، بنابراین برای سرعت به عنوان یک عامل رتبه بندی چه معنایی دارد؟
این تغییر پس از «بهروزرسانی محتوای مفید» گوگل انجام شد که هدف آن پاداش دادن بهتر به صفحات با تجربه، تخصص، اعتبار و قابلیت اعتماد بر اساس تحلیل معنایی به جای معیارهای کمی است. در مستندات تجربه صفحه، گوگل روشن میکند که سیگنالهای زیادی بر تجربه صفحه تأثیر میگذارد. زمان بارگذاری ممکن است در این سیستم وزن داشته باشد یا نباشد، بنابراین سرعت صفحه همچنان یک عامل رتبهبندی است، اما ممکن است همیشه تاثیر زیادی نداشته باشد.
فلسفه اصلی گوگل همیشه این بوده است که ارتباط بسیار مهم است و زمان بارگذاری سریع، لزوماً معادل محتوای مفید و با کیفیت بالا نیست. محتوای بهتری که کمی کندتر است ممکن است از محتوای بدتری که سریعتر بارگذاری میشود بالاتر باشد.
این به این معنی نیست که سرعت صفحه نیز بیاهمیت است. تجربه صفحه بخشی از نحوه تعامل کاربران با محتوا است و الگوریتمها به عوامل تجربه صفحه خوب مانند سرعت پاداش میدهند.
واضح است که تغییرات مربوط به سازماندهی است و نه تغییر الگوریتم واقعی. بنابراین بله، سرعت سایت هنوز یک عامل رتبه بندی است
چرا سرعت سایت مهم است؟
۱- تاثیر سرعت سایت بر نرخ تبدیل
مطالعات متعدد نشان دادهاند که سرعت سایت بر نرخ تبدیل (یا نرخی که کاربران یک اقدام دلخواه را انجام میدهند) تأثیر میگذارد. نه تنها کاربران بیشتری در سایتهای با بارگذاری سریع باقی میمانند، بلکه با نرخهای بالاتری نسبت به سایتهای کندتر تبدیل میشوند. تعدادی از شرکتها دریافتهاند که کاهش چند میلیثانیهای در زمان بارگذاری صفحه، تبدیلها را افزایش میدهد.
در نتیجه، بهبود عملکرد سایت بخش بزرگی از بهینه سازی نرخ تبدیل است.
۲- تاثیر سرعت سایت بر نرخ پرش
نرخ پرش درصد کاربرانی است که پس از مشاهده تنها یک صفحه وب سایت شما را ترک میکنند. اگر صفحه در عرض چند ثانیه بارگیری نشد، احتمالاً کاربران پنجره را میبندند یا کلیک میکنند. بررسیها نشان داده که به ازای هر ثانیه اضافی که طول میکشد تا صفحات بارگذاری شود، ۱۰ درصد از کل کاربران خود را از دست میدهید.
بنابراین با سرعت سایت، مرورگر صفحات وب میتواند صفحات کاربردی را از یک سایت خاص بارگیری کند. سایتهایی که عملکرد ضعیفی دارند و به آرامی در مرورگر رندر میشوند میتوانند کاربران را از خود دور کنند. برعکس، سایتهایی که به سرعت بارگذاری میشوند معمولاً ترافیک بیشتری دریافت میکنند و نرخ تبدیل بهتری دارند.
بیشتر بخوانید: ویژگی های یک سایت خوب چیست؟
۳- تاثیر سرعت سایت بر رتبه بندی گوگل
همانطور که در بالا هم توضیح دادیم، گوگل تمایل دارد اطلاعات مرتبط را در بهترین زمان ممکن به کاربران ارائه دهد، سرعت سایت عامل مهمی در رتبه بندی جستجوی گوگل است. عملکرد یک سایت در دستگاههای تلفن همراه به ویژه برای سئو مهم است.
۴- تاثیر سرعت سایت بر تجربهی کاربری
زمان بارگذاری طولانی صفحه و زمان پاسخ ضعیف به اقدامات کاربر، تجربه کاربری بدی را ایجاد میکند. انتظار برای بارگیری محتوا برای کاربران ناامید کننده میشود و ممکن است آنها را به ترک کامل سایت یا برنامه تحریک کند.
چه عواملی بر سرعت سایت تاثیر میگذارد؟
۱- وزن صفحه
مقدار منابعی که یک وب سایت برای بارگیری نیاز دارد تأثیر زیادی بر عملکرد سایت دارد. فایلهای جاوا اسکریپت بزرگ، محتوای ویدیویی، فایلهای CSS سنگین و تصاویر با کیفیت بالا، همگی وزن یا زمان بارگذاری قابل توجهی را به صفحه وب اضافه میکنند.
سبک نگه داشتن وب سایتها (یعنی اندازه فایل های کوچک و صفحات بارگذاری سریع) با افزایش قابلیتهای فناوریهای وب و پیچیدهتر شدن وب سایتها دشوارتر شده است. از برنامههای تک صفحهای که به چندین عملکرد جاوا اسکریپت نیاز دارند تا صفحات با تبلیغات پاپآپ شخص ثالث گرفته تا صفحات اصلی با پسزمینه متحرک، توسعهدهندگان میتوانند عملکرد بیشتری را بیش از همیشه به صفحات وب اضافه کنند و در نتیجه، میانگین وزن کل صفحه در حال افزایش است.
۲- شرایط شبکه
اگر وب سایتی سبک طراحی شده باشد، ممکن است به دلیل کندی شبکه، به سرعت در مرورگرها بارگذاری نشود. تجهیزات شبکه محلی مورد استفاده و کیفیت خدمات ISP بر اتصال شبکه تأثیر میگذارد.
علاوه بر این، دستگاه های تلفن همراهی که به جای اتصال به اینترنت از طریق WiFi از ۳G یا ۴G استفاده میکنند، معمولاً اتصالات شبکه کندتری دارند. اگرچه این امر تا حد زیادی از دست توسعه دهندگان خارج است، اما هنوز تکنیکهایی برای ارائه سریع منابع وب، حتی از طریق اتصالات آهسته، وجود دارد. تکنیکها شامل کوچکسازی، فشردهسازی و میزبانی محتوا با CDN است.
بیشتر بخوانید: سئو چقدر زمان میبرد؟
۳- محل میزبانی
اگر محتوا باید مسیر طولانی را طی کند تا به جایی برسد که مورد نیاز است، این امر منجر به تاخیر زیادی در شبکه میشود. به عنوان مثال، اگر فایل های HTML و CSS یک وب سایت در یک مرکز داده در اوهایو میزبانی شود، و تصاویر آن در یک مرکز داده در فلوریدا میزبانی شود، یک کاربر در ساحل غربی باید منتظر بماند تا همه این فایلها هزاران مایل را طی کنند.
بنابراین این نکته نیز بر سرعت سایت موثر است.
چگونه سرعت سایت را بررسی کنیم؟
تست با ابزارهای سرعت سایت میتواند به شما کمک کند:
۱- اولین مورد Google PageSpeed Insights است.
این ابزار گوگل کد صفحه شما را برای مشکلات اسکن میکند که فوق العاده مفید است.
۲- WebPageTest.org
نکته جالب در مورد WebPageTest این است که صفحه شما را در یک مرورگر واقعی بارگیری میکند. و به شما امکان میدهد از قسمت های خاصی از صفحه خود مطلع شوید که بارگذاری آنها زمان زیادی را میطلبد.
این یک ابزار رایگان بهینه سازی وب سایت است که در مرکز برنامه Semrush برای هر کسی که دارای حساب Semrush است در دسترس است. نکته جالب در مورد آن این است که می توانید سرعت و عملکرد سایت خود را مستقیماً در Semrush به همراه سایر وظایف بررسی کنید و بینش عملی برای تیم وب خود دریافت کنید.